City SUP Leiden

SUPpen in de Leidse grachten? Misschien zou je er in eerste instantie niet zo snel aan denken om dit eens uit te proberen maar het is een geweldige belevenis om Leiden eens op een heel andere manier vanaf het water op een SUP board te verkennen. Leiden heeft een fantastisch mooie grachtengordel met langs de kades super veel mooie historische gebouwen, bruggen en parken die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken.

Wij geven je graag een rondleiding door de stad op de SUP. Vanaf het water ziet zo’n historische stad er toch net even wat anders uit dan vanaf de kant en misschien ontdek je nog wel nieuwe interessante plekjes! Onze tocht voert langs de vele musea, Leidse hofjes en historische gebouwen met hun statige oude gevels van de stad. Ook varen we langs allerlei leuke restaurants, terrasjes en kroegen die zich in het centrum vlak langs het water aan de grachten bevinden. Maar er is natuurlijk ook ruimte om speciale plekjes aan te doen langs het water indien gewenst.

Ontdek de stad vanaf het water!

Met in totaal 28 kilometer aan grachten en singels heeft de historische binnenstad van Leiden, op Amsterdam na, het meeste water binnen haar poorten stromen van alle steden in Nederland. Met al dat water in de stad zijn er maar liefst 88 bruggen nodig om over te kunnen steken. Bovendien zijn in Leiden alle grachten nog met elkaar verbonden en zijn er geen delen gedempt ... je kunt dus per SUP heel gemakkelijk mooie rondes door de stad maken van verschilende afstanden. Je begrijpt dat Leiden hierdoor heel goed vanaf het water te ontdekken is!

Ga mee op ontdekkingsreis door Leiden!

Tijdens de City SUP beleef je de stad op een compleet nieuwe en sportieve manier en werk je tegelijkertijd ook nog op een relaxte manier aan je conditie! We laten je op je eigen tempo alle leuke plekjes van Leiden zien. Ook kunnen we tussendoor een stop maken bij één van de gezellige Leidse terrasjes voor een drankje, met aansluitend misschien wel een lunch of diner. Alles is mogelijk, dus neem vooral contact met ons op voor de mogelijkheden en om te reserveren.

Oneindige SUP mogelijkheden in de stad...

De City SUP in Leiden is geschikt voor allerlei soorten uitjes, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Wat is er leuker dan met je bedrijf, een groep vrienden, vrijgezellenfeest of teamuitje een gezellige SUP tocht door de Leidse grachten maken? Een City SUP tocht staat altijd garant voor veel lol en gezelligheid, terwijl je toch sportief bezig bent! Vaak nemen we ook onze JUMBO SUP mee, waarop je met 4 of 5 personen tegelijkertijd SUPt ... hierbij draait alles om samenwerken en dan is grote lol zeker gegarandeerd! Ook kunnen we natuurlijk indien gewenst een wedstrijdelement aan de tocht toevoegen of een speciale route plannen.

Voor het eerst op een SUP?

Geen enkel probleem! Ook beginners zijn bij ons van harte welkom en we begeleiden je graag persoonlijk op je eerste SUP tocht. Bovendien is het vlakke water van de Leidse grachten ideaal om het SUPpen te leren. Voorafgaand aan elke tocht geven we een korte instructie aan de mensen die voor het eerst op een SUP staan. Deze instructie bestaat uit een eenvoudige uitleg over het opstaan, de houding en het paddelen op het board. Ook leer je hoe je onder bruggen door moet SUPpen en je balans moet houden als er boten of andere vaartuigen langs je varen. Iedereen kan leren SUPpen, dus we garanderen dat je na deze instructie zelfstandig en vol zelfvertrouwen op je board mee kunt varen tijdens onze tocht door Leiden!

De Wednesday Night en Friday Night SUPs Leiden

Daarnaast organiseren we ook 2 of 3 keer per maand de Wednesday Night en Friday Night SUPs Leiden, die we beginnen bij ons kantoor aan de Amphoraweg 7 in Leiden. Hieraan kan iedereen mee doen, alleen of samen met je vrienden, beginner of gevorderde. De bedoeling van deze unieke SUP tocht is om met een groep gezellig een paar uurtjes over de grachten van Leiden te varen op de vrijdagavond met aansluitend eventueel nog een vrijdagavond borrel in een van de kroegen of restaurants in Leiden. Surf voor meer informatie naar onze pagina over de Wednesday of Friday Night SUP Leiden!

Veelgestelde vragen:

Alles begon een aantal jaar geleden in 2011 met ons idee voor de Friday Night SUP Leiden, om gezellig op de vrijdagavond met een groep enthousiaste deelnemers op een Stand Up Paddle board door de grachten te peddelen dwars door de historische binnenstad van Leiden. Wij wonen zelf ook in Leiden en ondanks het feit dat hier naast de rondvaartboten en pleziervaart wel veel roeiboten en kano’s op de grachten te vinden waren op mooie zomerdagen, zagen we nog niet heel veel SUPpers. En dat vonden we jammer! Nu organiseren we inmiddels alweer 6 jaar de zeer succesvolle Friday Night SUPs in Leiden en sinds de zomer van 2014 leek het ons leuk verder uit te breiden en een aantal vaste City SUP tochten te organiseren op de andere avonden van de week en dat was het begin van de City SUPs op de maandag- en woensdagavonden!
We verzamelen rond 19:00 uur op de Amphoraweg bij nummer 7 in Leiden. We beginnen dan eerst met een korte SUP instructie op de kant voor eventuele beginners en geven wat uitleg over de gedragsregels op het water. Vervolgens omkleden en het water op! Het water bij deze locatie is rustig en breed zodat we eerst met z’n allen nog even kunnen oefenen voordat we rond 19:30 uur starten met onze vrijdagavond tocht over de mooie grachten en singels van Leiden. Deze opstapplaats beschikt bovendien over een handig houten vlonder langs de oevers waar we makkelijk te water kunnen gaan met alle SUP boards.
De lengte, het vaar tempo en de route van de tocht zijn geheel afhankelijk van het niveau, de interesses en de wensen van de groep deelnemers, maar meestal zijn we ongeveer een uur of anderhalf onderweg dwars door het centrum van Leiden. Met instructie en omkleden erbij zijn we vaak 2 uur in totaal bezig. Daarna doen we soms nog gezellig ergens een drankje op een terras of in een kroeg bij super mooi weer voor de mensen die dat leuk en gezellig vinden. Deelname hieraan is geheel vrijwillig en op eigen kosten.
Deelname aan onze City SUPs door Leiden is gratis. Heb je zelf een eigen SUP, neem die dan gerust mee! Heb je zelf geen SUP, dan bieden wij je de mogelijkheid om er ter plaatse één bij ons te huren of vooraf te reserveren. De kosten voor de huur van een SUP board inclusief paddle, wetsuit, instructie en begeleiding op het water zijn € 25 voor een ongeveer 2 uur durende City SUP door Leiden. We hebben voldoende boards, paddles en wetsuits beschikbaar, maar om zeker te zijn van deelname is het aan te raden om wel vooraf een SUP bij ons te reserveren. We hebben voldoende boards, paddles en wetsuits beschikbaar voor minimaal 15 SUPpers per keer, maar indien gewenst beschikken wij over de mogelijkheid om extra boards bij te huren. In verband met de veiligheid op het water en het grote aantal rondvaartboten en de pleziervaart op drukke zomerdagen op de grachten, verhuren wij geen losse boards en gaan we liever niet met groepen groter dan 25 personen tegelijkertijd het water op. Bij onze vaste opstaplocatie is er overigens ook een mogelijkheid om je spullen veilig achter te laten, je om te kleden en een sanitaire stop te maken.

Ben je lid van Healthclub Vlietlijn? Dan hebben we een speciale City SUP deal, waarbij je van ons € 5 korting krijgt op de normale prijs inclusief gratis wetsuit huur!
Vanaf 15 mei 2016 willen we weer beginnen met de City SUP tochten door Leiden op de maandag- en woensdagavonden. Dit is natuurlijk nog wel afhankelijk van het weer en de temperatuur. Vergeet dus niet onze Facebook page te checken voor het laatste nieuws!
Aanmelden kan via het reserveringsformulier in het menu onder "reserveren". Hier kun je meteen aangeven op welke data je mee zou willen SUPpen, of je er een SUP board en/of wetsuit bij wilt huren en of je vooraf een extra instructie nodig hebt (speciaal voor beginners).
Wij raden aan om tijdens het SUPpen door de stad zelfs in de zomer toch altijd een wetsuit en neopreen waterschoentjes te dragen voor de warmte en veiligheid. Bij koud, nat en/of winderig weer stellen we het dragen van een wetsuit zelfs verplicht; in de zomermaanden is een wetsuit niet direct noodzakelijk maar wel fijn en warm mocht je onverhoopts toch in het water vallen. Bij extreem warm weer kun je ook gewoon een T-shirt of Lycra top, boardshort en neopreen schoentjes dragen! Heb je zelf een wetsuit, dan kun je deze natuurlijk gewoon meenemen en aandoen; heb je er geen, dan kun je er bij ons eentje huren. Hierin ga je het zeker niet koud krijgen en mocht je in het water vallen, dan is dat ook geen probleem… WIj hebben voldoende wetsuits in verschillende maten beschikbaar van het merk O'Neill.
In verband met de veiligheid op het water, vragen wij al onze deelnemers om eigen waterschoenen mee te nemen en deze ten allen tijden te dragen tijdens het SUPpen door de grachten in verband met onzichtbare scherpe objecten onder water zoals winkelwagentjes, fietsen, enz. die niet altijd goed van bovenaf te zien zijn. Onder waterschoenen verstaan we surfschoentjes, waterschoenen met een dunne zool of dunne gympen zoals AllStars die nat mogen worden. We gaan er natuurlijk van uit dat niemand in het water valt, zeker niet na onze SUP instructie vooraf, maar ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren...

Ook raden we je aan om tijdens het SUPpen op de grachten toch ten allen tijden een wetsuit te dragen. Ook al is de buitentemperatuur aangenaam, dan kan het water nog steeds koud aanvoelen mocht je van je SUP af vallen en zeker als je daarna weer op je plank bent geklommen, zul je heel blij zijn met je warme wetsuit! En is het kouder buiten, dan zul je begrijpen dat we in verband met koude shock en onderkoelingsgevaar zeker niet zonder wetsuits het water op zullen gaan.

Bovendien gaan we ervan uit dat alle deelnemers over tenminste 1 of meerdere zwemdiploma's beschikken of een vergelijkbaar zwemniveau. Mochten wij twijfelen over je zwemcapaciteiten, dan zullen we je vragen een zwemvest te dragen. Zwemvesten stellen we gratis ter beschikking aan onze deelnemers indien noodzakelijk of gewenst ... dus twijfel je zelf of voel je om een andere reden niet geheel comfortabel of veilig op het water, geef dit dan voorafgaand aan de tocht aan ons door. Wij maken gebruik van standaard zwemvesten van het merk O'Neill en hebben er voldoende beschikbaar in verschillende maten.

Bij onweer of extreme weersomstandigheden gaan we het NIET het water op. De organisatie bepaald ruim voorafgaand aan het SUP event of dit doorgang kan vinden en houdt contact met de deelnemers indien de weersvoorspellingen zodaning zijn dat het zou kunnen gaan onweren of het heel slecht weer zou kunnen worden. Uit eigen ervaring weten wij dat het zeker voor beginners geen pretje is om met harde wind of flinke regen te SUPpen, dus onder die omstandigheden zullen we het event niet door laten gaan of in overleg proberen te verplaatsen naar een andere datum of tijdstip.
Een goede WA verzekering is een absolute vereiste voor deelname aan de Friday Night SUP Leiden! We vragen al onze deelnemers om voorafgaand aan de Friday Night SUPs een aansprakelijksverklaring te ondertekenen waarin ook gevraagd wordt naar zwemdiploma's, verzekering en eventueel andere belangrijke details m.b.t gezondheid, beperkingen, etc. Dit formulier is van belang voor zowel onze veiligheid als die van alle deelnemers en in geval van schade aan onze materialen.
Er is voldoende gratis parkeerruimte aanwezig bij de opstaplocatie bij Healthclub Vlietlijn aan de Zoeterwoudseweg 7H in Leiden.

Social Media+