De Friday Night SUP Leiden

De Friday Night SUP in Leiden bestaat inmiddels alweer bijna 8 jaar! Als één van de allereersten in Nederland begonnen we in het jaar 2011 met onze eerste Friday Night SUP tochten in Leiden. Met de populariteitsgroei van het SUPpen in ons land zien we tegenwoordig in bijna alle grote steden wel SUP initiatieven en Friday Night SUPs opbloeien en kijken niet heel veel mensen meer raar op van SUPpers in de stad. Wij organiseren de Friday Night SUPs in Leiden nu gemiddeld 2 a 3 keer per maand; met mooi weer SUPpen we natuurlijk vaker! We verzamelen op deze vrijdagavonden deze zomer rond 19 uur op ons kantoor aan de Amporaweg 7 te Leiden op de binnenplaats! Dit is een perfecte startlocatie voor onze stadstochten over de grachten net buiten het centrum van Leiden aan breed, rustig water. Na een korte SUP instructie maken we vanaf hier een ongeveer anderhalf uur durende City SUP door de historische Leidse binnenstad met groepen van rond de 20 deelnemers.

Iedereen die wil, kan gewoon meedoen!

Beginners zijn ook zeker van harte welkom, want iedereen kan SUPpen! Het vlakke water van de Leidse grachten is juist ideaal om deze sport eens een keertje rustig uit te proberen. Voorwaarde is wel dat je waterschoentjes of surfschoentjes draagt tijdens het SUPpen, goed kunt zwemmen en over een goede aansprakelijkheidsverzekering beschikt. Voorafgaand aan elke tocht geven we bovendien een korte instructie aan de mensen die voor het eerst op een SUP staan. Deze instructie bestaat uit een eenvoudige uitleg over het opstaan, de houding en het paddelen op het board. Ook leer je hoe je onder bruggen door moet SUPpen en je balans moet houden als er boten of andere vaartuigen langs je varen. Iedereen kan leren SUPpen, dus we garanderen dat je na deze instructie zelfstandig en vol zelfvertrouwen op je board mee kunt varen tijdens onze tocht door Leiden!

Volg het laatste nieuws over de Friday Night SUP Leiden op Facebook!

Via onze Facebook pagina facebook.com/suppeninleiden maken we de data bekend en houden we iedereen op de hoogte van het laatste nieuws en eventuele veranderingen in het programma, de tijd of opstap locatie. Hier plaatsen we natuurlijk ook alle foto’s die tijdens de SUP tochten worden gemaakt, houden we je op de hoogte van al het SUP nieuws en events in heel Nederland en geven we je interessante tips & tricks over het SUPpen!! Reserveren van een SUP evenement kan natuurlijk gewoon via het kopje RESERVEREN in het menu van deze website...

Veelgestelde vragen:

Ons idee achter de Friday Night SUP Leiden was om gezellig op vrijdagavond met een groep enthousiaste deelnemers op een Stand Up Paddle board door de grachten te peddelen dwars door de historische binnenstad van Leiden. Wij wonen zelf ook in Leiden en ondanks het feit dat hier naast de rondvaartboten en pleziervaart wel veel roeiboten en kano’s op de grachten te vinden waren op mooie zomerdagen, zagen we nog niet veel SUPpers. En dat vonden we heel jammer!

" Steeds als ik uit mijn raam keek aan de Witte Singel, vroeg ik me af waarom er nog zo weinig werd geSUPt in Leiden, en het leek mij een goed plan om zelf met mooi weer het water op te gaan. Om die reden heb ik zelf een SUP aangeschaft. Vooral heel grappig is dat mensen je nog wel heel raar aankijken als je dwars door het centrum langs afgeladen terrasjes vaart op een mooie zomeravond. Mensen zijn het niet gewend! Maar Leiden is super mooi vanaf het water en je komt langs plekken waar je anders nooit zou komen. Bovendien is SUPpen een hele goede work-out. Je hebt vaak niet eens in de gaten dat je intensief aan het sporten bent, terwijl je relaxt langs alle historische panden, terrassen en parken vaart, en aan het kletsen bent met de rest van de groep of belangstellenden op de kades”, licht Talitha van de SUPevent crew toe. "
We verzamelen rond 19:00 uur op de binnenplaats bij ons kantoor aan de Amphoraweg 7 in Leiden. We beginnen dan eerst met een korte SUP instructie op de kant voor eventuele beginners en geven wat uitleg over de gedragsregels op het water. Vervolgens omkleden en het water op! Het water bij deze locatie is rustig en breed zodat we eerst met z’n allen nog even kunnen oefenen voordat we rond 19:30 uur starten met onze vrijdagavond tocht over de mooie grachten en singels van Leiden. Deze opstapplaats beschikt bovendien over een handig houten vlonder langs de oevers waar we makkelijk te water kunnen gaan met alle SUP boards.
De lengte, het vaar tempo en de route van de tocht zijn geheel afhankelijk van het niveau, de interesses en de wensen van de groep deelnemers, maar meestal zijn we ongeveer een uur of anderhalf onderweg dwars door het centrum van Leiden. Met instructie en omkleden erbij zijn we vaak 2 uur in totaal bezig. Daarna doen we soms nog gezellig ergens een drankje op een terras of in een kroeg, of organiseren we na de Friday Night SUP een BBQ bij super mooi weer voor de mensen die dat leuk en gezellig vinden. Deelname hieraan is geheel vrijwillig en op eigen kosten.
Deelname aan de Friday Night SUP Leiden is gratis. Heb je zelf een eigen SUP, neem die dan gerust mee! Heb je zelf geen SUP, dan bieden wij je de mogelijkheid om er ter plaatse één bij ons te huren of vooraf te reserveren. De kosten voor de huur van een SUP board inclusief instructie zijn € 20 voor de hele avond. Een wetsuit kun je erbij huren voor € 5. We hebben voldoende boards, paddles en wetsuits beschikbaar, maar om zeker te zijn van deelname is het aan te raden om wel vooraf een SUP bij ons te reserveren. Ook is er bij het opstappunt een mogelijkheid om je spullen veilig achter te laten, je om te kleden en een sanitaire stop te maken.

Ben je lid van Sportcity/Healthclub Vlietlijn? Dan hebben we een speciale Friday Night SUP deal, waarbij je van ons € 5 korting krijgt op de normale prijs inclusief gratis wetsuit huur!
We proberen elk jaar vanaf weer te beginnen met de Friday Night SUP tochten door Leiden. Dit is natuurlijk nog wel afhankelijk van het weer en de temperatuur. Vergeet dus niet onze Facebook page te checken voor het laatste nieuws!
Aanmelden kan via het reserveringsformulier in het menu onder "reserveren". Hier kun je meteen aangeven op welke data je mee zou willen SUPpen, of je er een SUP board en/of wetsuit bij wilt huren en of je vooraf een extra instructie nodig hebt (speciaal voor beginners).
Wij raden aan om tijdens het SUPpen door de stad zelfs in de zomer toch altijd een wetsuit en neopreen waterschoentjes te dragen voor de warmte en veiligheid. Bij koud, nat en/of winderig weer stellen we het dragen van een wetsuit zelfs verplicht; in de zomermaanden is een wetsuit niet direct noodzakelijk maar wel fijn en warm mocht je onverhoopts toch in het water vallen. Bij extreem warm weer kun je ook gewoon een T-shirt of Lycra top, boardshort en neopreen schoentjes dragen! Heb je zelf een wetsuit, dan kun je deze natuurlijk gewoon meenemen en aandoen; heb je er geen, dan kun je er bij ons eentje huren. Hierin ga je het zeker niet koud krijgen en mocht je in het water vallen, dan is dat ook geen probleem… Wij hebben voldoende wetsuits in verschillende maten beschikbaar van het merk O'Neill.
In verband met de veiligheid op het water, vragen wij al onze deelnemers om eigen waterschoenen mee te nemen en deze ten allen tijden te dragen tijdens het SUPpen door de grachten in verband met onzichtbare scherpe objecten onder water zoals winkelwagentjes, fietsen, enz. die niet altijd goed van bovenaf te zien zijn. Onder waterschoenen verstaan we surfschoentjes, waterschoenen met een dunne zool of dunne gympen zoals AllStars die nat mogen worden. We gaan er natuurlijk van uit dat niemand in het water valt, zeker niet na onze SUP instructie vooraf, maar ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren...

Ook raden we je aan om tijdens het SUPpen op de grachten toch ten allen tijden een wetsuit te dragen. Ook al is de buitentemperatuur aangenaam, dan kan het water nog steeds koud aanvoelen mocht je van je SUP af vallen en zeker als je daarna weer op je plank bent geklommen, zul je heel blij zijn met je warme wetsuit! En is het kouder buiten, dan zul je begrijpen dat we in verband met koude shock en onderkoelingsgevaar zeker niet zonder wetsuits het water op zullen gaan.

Bovendien gaan we ervan uit dat alle deelnemers over tenminste 1 of meerdere zwemdiploma's beschikken of een vergelijkbaar zwemniveau. Mochten wij twijfelen over je zwemcapaciteiten, dan zullen we je vragen een zwemvest te dragen. Zwemvesten stellen we gratis ter beschikking aan onze deelnemers indien noodzakelijk of gewenst ... dus twijfel je zelf of voel je om een andere reden niet geheel comfortabel of veilig op het water, geef dit dan voorafgaand aan de tocht aan ons door. Wij maken gebruik van standaard zwemvesten van het merk O'Neill en hebben er voldoende beschikbaar in verschillende maten.

Bij onweer of extreme weersomstandigheden gaan we het NIET het water op. De organisatie bepaald ruim voorafgaand aan het SUP event of dit doorgang kan vinden en houdt contact met de deelnemers indien de weersvoorspellingen zodaning zijn dat het zou kunnen gaan onweren of het heel slecht weer zou kunnen worden. Uit eigen ervaring weten wij dat het zeker voor beginners geen pretje is om met harde wind of flinke regen te SUPpen, dus onder die omstandigheden zullen we het event niet door laten gaan of in overleg proberen te verplaatsen naar een andere datum of tijdstip.
Een goede WA verzekering is een absolute vereiste voor deelname aan de Friday Night SUP Leiden! We vragen al onze deelnemers om voorafgaand aan de Friday Night SUPs een aansprakelijksverklaring te ondertekenen waarin ook gevraagd wordt naar zwemdiploma's, verzekering en eventueel andere belangrijke details m.b.t gezondheid, beperkingen, etc. Dit formulier is van belang voor zowel onze veiligheid als die van alle deelnemers en in geval van schade aan onze materialen.
Er is voldoende gratis parkeerruimte aanwezig bij de opstaplocatie.

Social Media+