Op ontdekkingsreis door de natuur rondom Leiden!

Stand Up Paddle boarden of SUPpen midden in de natuur is echt een fantastische en zeer rustgevende belevenis; sommige mensen zien het zelfs als een soort van mini-vakantie. Met alleen je SUP board en je peddel vaar je over de mooiste wateren langs bossen, boerderijen, uitgestrekte weilanden en door natuurgebieden, die helemaal vrij zijn van lawaai van bijvoorbeeld auto’s en de drukte van de stad.

De Nature SUP

De Nature SUP is de ideaal om op een relaxte maar sportieve manier om op je eigen tempo helemaal tot rust te komen; onderzoek heeft uitgewezen dat water, natuur en beweging zeer belangrijke elementen zijn voor lichaam en geest. Daarom is deze manier van ontspannen in deze moderne tijd waarin iedereen het altijd te druk heeft en veel stress echt een aanrader om even echt goed ot rust en inkeer te komen terwijl je tegelijkertijd toch sportief bezig bent! Leiden is een heel goed vertrekpunt voor fantastisch mooie dagtochten in de omgeving. Het natuurgebied De Kaag of Kagerplassen ligt vlak om de hoek en vanuit Leiden kun je ook gemakkelijk door de polders en weilanden naar plaatsen als Katwijk (over de Rijn), Delft en zelfs Rotterdam toe SUPpen. Daarnaast bieden ook de buitenwijken en parken van Leiden al bijzonder mooie stukjes natuur en zijn makkelijk over het water bereikbaar. Maar ook Leiden zelf kent heel veel natuur en er is een hele mooie 2 uur durende route langs de buitenste singels van Leiden te maken! Je SUPt dan langs een aantal mooie parken en plantsoenen en volgt een gedeelte van de Singelpark route door Leiden.

De Kaag

De Kagerplassen zijn een aantal aaneengesloten veenplassen in het noorden van de provincie Zuid-Holland, die tegenwoordig veel als recreatiegebied en als visgrond worden gebruikt. Gelegen tussen Warmond, Oud Ade, de Haarlemmermeer en Sassenheim (gemeente Teylingen), worden de Kagerplassen omgeven door een uitgebreid netwerk van kleine rietsloten en vaarten en maken zij deel uit van het Hollands-Utrechts veenweidegebied. Ook zijn er een aantal relatief grote eilanden op de Kagerplassen te vinden.

Kom lekker tot rust en geniet van de mooie natuur!

Wij hebben vanaf een aantal locaties op de Kagerplassen mooie Nature SUP tochten uitgezet met verschillende lengtes voor verschillende niveaus en wensen. Natuurlijk zijn beginners van harte welkom, maar houdt er wel rekening mee dat onze Nature SUPs vaak iets langer zijn in tijd en afstand en je een goede conditie en enige SUP ervaring hiervoor dient te hebben. We beginnen onze tochten namelijk wel gewoon in Leiden en SUPpen dan richting de Kaag. Indien gewenst kunnen we ook speciale kortere Nature SUPs aanbieden met een startpunt dichterbij de Kaag. Alles is in principe mogelijk, dus neem gewoon even contact met ons op voor alle mogelijkheden!

Tijdens de Nature SUP kom je op een relaxte maar sportieve manier en op geheel eigen tempo helemaal tot rust, dus waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen:

Alles begon een aantal jaar geleden in 2011 met ons idee voor de Friday Night SUP Leiden, om gezellig op de vrijdagavond met een groep enthousiaste deelnemers op een Stand Up Paddle board door de grachten te peddelen dwars door de historische binnenstad van Leiden. Wij wonen zelf ook in Leiden en ondanks het feit dat hier naast de rondvaartboten en pleziervaart wel veel roeiboten en kano’s op de grachten te vinden waren op mooie zomerdagen, zagen we nog niet heel veel SUPpers. En dat vonden we jammer! Nu organiseren we inmiddels alweer meer dan 8 jaar de zeer succesvolle Friday Night SUPs in Leiden. In de zomer van 2014 leek het ons leuk om ons keuze aanbod verder uit te breiden naar steeds verder buiten de stad. Daarmee werd de toevoeging van een aantal natuur routes aan de rand van Leiden en buiten de stad een feit.
We verzamelen meestal op de binnenplaats bij ons kantoor aan de Amphoraweg 7 in Leiden. We beginnen dan eerst met een korte SUP instructie op de kant en geven wat uitleg over de gedragsregels op het water. Vervolgens omkleden en het water op! Van hieruit SUPpen we rustig buitenom Leiden richting de Kaag. Deze opstapplaats beschikt bovendien over een lage kade langs de oevers van de Rijn waar we makkelijk te water kunnen gaan met alle SUP boards. Maar ook een eventueel andere opstapplaats dichterbij de Kaag behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Voordeel is dat je dan meteen de Kaag opSUPt en niet eerst nog door Leiden heen hoeft te SUPpen. Alles is in overleg in te plannen! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!
De lengte, het vaar tempo en de route van de tocht zijn geheel afhankelijk van het niveau, de interesses en de wensen van de groep deelnemers. Een nature SUP zal rond de 3 a 4 uur duren bij vertrek vanaf onze opstaplocatie. Met instructie en omkleden erbij zijn we vaak 4,5 uur in totaal bezig. Langer of korter is natuurlijk ook mogelijk. Na afloop doen we soms nog gezellig ergens een drankje op een terras bij super mooi weer voor de mensen die dat leuk en gezellig vinden. Deelname hieraan is geheel vrijwillig en op eigen kosten.
De kosten voor deelname aan een Nature SUP tocht zijn € 35 per persoon, inclusief de huur van een SUP board, paddle, wetsuit, instructie en begeleiding op het water voor een ongeveer 3 uur durende Nature SUP. We hebben voldoende boards, paddles en wetsuits beschikbaar voor minimaal 15 SUPpers per keer, maar indien gewenst beschikken wij over de mogelijkheid om extra boards bij te huren. In verband met de veiligheid op het water en het grote aantal rondvaartboten en de pleziervaart op drukke zomerdagen, verhuren wij geen losse boards en gaan we liever niet met groepen groter dan 25 personen tegelijkertijd het water op. Bij onze vaste opstaplocatie is er overigens ook een mogelijkheid om je spullen veilig achter te laten, je om te kleden en een sanitaire stop te maken.
De Nature SUP tochten zijn bij ons te boeken vanaf 15 mei tot en met 15 september 2016. We plannen geen speciale data vooraf in, dus wil je een keer een Nature SUP proberen met een groep vrienden, neem dan contact met ons op! N.B. het minimale aantal deelnemers voor het kunnen laten doorgaan van een Nature SUP is 4 personen.
Het aanvragen van een datum voor een Nature SUP kan via het reserveringsformulier in het menu onder "reserveren".
Wij raden aan om tijdens het SUPpen door de stad zelfs in de zomer toch altijd een wetsuit en neopreen waterschoentjes te dragen voor de warmte en veiligheid. Bij koud, nat en/of winderig weer stellen we het dragen van een wetsuit zelfs verplicht; in de zomermaanden is een wetsuit niet direct noodzakelijk maar wel fijn en warm mocht je onverhoopts toch in het water vallen. Bij extreem warm weer kun je ook gewoon een T-shirt of Lycra top, boardshort en neopreen schoentjes dragen! Heb je zelf een wetsuit, dan kun je deze natuurlijk gewoon meenemen en aandoen; heb je er geen, dan kun je er bij ons eentje huren. Hierin ga je het zeker niet koud krijgen en mocht je in het water vallen, dan is dat ook geen probleem… WIj hebben voldoende wetsuits in verschillende maten beschikbaar van het merk O'Neill.
In verband met de veiligheid op het water, vragen wij al onze deelnemers om eigen waterschoenen mee te nemen en deze ten allen tijden te dragen tijdens het SUPpen door de grachten in verband met onzichtbare scherpe objecten onder water zoals winkelwagentjes, fietsen, enz. die niet altijd goed van bovenaf te zien zijn. Onder waterschoenen verstaan we surfschoentjes, waterschoenen met een dunne zool of dunne gympen zoals AllStars die nat mogen worden. We gaan er natuurlijk van uit dat niemand in het water valt, zeker niet na onze SUP instructie vooraf, maar ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren...

Tijdens een Nature SUP kom je op verlaten plekjes middenin de natuur en zijn er geen winkels of terrassen waar je even kunt stoppen voor een hapje of een drankje, dus raden we je aan om een klein rugzakje mee te nemen met wat te eten en te drinken.

Ook raden we je aan om tijdens het SUPpen in de natuur toch ten allen tijden een wetsuit te dragen. Ook al is de buitentemperatuur aangenaam, dan kan het water nog steeds koud aanvoelen mocht je van je SUP af vallen en zeker als je daarna weer op je plank bent geklommen, zul je heel blij zijn met je warme wetsuit! En is het kouder buiten, dan zul je begrijpen dat we in verband met koude shock en onderkoelingsgevaar zeker niet zonder wetsuits het water op zullen gaan.

Bovendien gaan we ervan uit dat alle deelnemers over tenminste 1 of meerdere zwemdiploma's beschikken of een vergelijkbaar zwemniveau. Mochten wij twijfelen over je zwemcapaciteiten, dan zullen we je vragen een zwemvest te dragen. Zwemvesten stellen we gratis ter beschikking aan onze deelnemers indien noodzakelijk of gewenst ... dus twijfel je zelf of voel je om een andere reden niet geheel comfortabel of veilig op het water, geef dit dan voorafgaand aan de tocht aan ons door. Wij maken gebruik van standaard zwemvesten van het merk O'Neill en hebben er voldoende beschikbaar in verschillende maten.

Bij onweer of extreme weersomstandigheden gaan we het NIET het water op. De organisatie bepaald ruim voorafgaand aan het SUP event of dit doorgang kan vinden en houdt contact met de deelnemers indien de weersvoorspellingen zodaning zijn dat het zou kunnen gaan onweren of het heel slecht weer zou kunnen worden. Uit eigen ervaring weten wij dat het zeker voor beginners geen pretje is om met harde wind of flinke regen te SUPpen, dus onder die omstandigheden zullen we het event niet door laten gaan of in overleg proberen te verplaatsen naar een andere datum of tijdstip.
Een goede WA verzekering is een absolute vereiste voor deelname aan de Friday Night SUP Leiden! We vragen al onze deelnemers om voorafgaand aan de Friday Night SUPs een aansprakelijksverklaring te ondertekenen waarin ook gevraagd wordt naar zwemdiploma's, verzekering en eventueel andere belangrijke details m.b.t gezondheid, beperkingen, etc. Dit formulier is van belang voor zowel onze veiligheid als die van alle deelnemers en in geval van schade aan onze materialen.
Er is voldoende gratis parkeerruimte aanwezig bij de opstaplocatie op de Amphoraweg 7.

Social Media+