Eigen materiaal aanschaffen? Wat heb je nodig om te gaan SUPpen?

Alles wat je nodig hebt om te gaan SUPpen is een board, een paddle, een leash, surfschoentjes en eventueel een wetsuit (voor als het kouder is) en neopreen handschoentjes.


Met zoveel verschillende SUP disciplines is het dan ook begrijpelijk dat je voor elke discipline van het SUPpen verschillende materialen nodig hebt; er zijn diverse types SUP boards, paddles en accessoires te koop voor gebruik in alle verschillende omstandigheden. Wil je dus eigen materialen aanschaffen, laat je dan voorafgaand aan een aankoop goed informeren over de mogelijkheden en het aanbod; test zoveel mogelijk verschillende materialen en merken uit en zorg dat je uiteindelijke keuze goed past bij jouw specifieke wensen! Weet wat je wil! Wij helpen je hier graag verder mee en ook kun je bij ons de verschillende materialen uittesten natuurlijk!

Welke SUP discipline is jouw favoriet?

Je kunt zowel op vlak water als op zee in de golven SUPpen. Op vlak water kun je hele mooie toertochten maken of racen. Op grote open wateren kun je proberen met de wind mee te varen en gebruik te maken van de golven door er op mee te “rijden”. Op zee kun je leuke downwinders langs de kust maken of simpelweg golfrijden. Met al deze verschillende disciplines is er voor elk wat wils! Maar ben je van plan een eigen SUP board aan te schaffen, moet je eerst goed voor jezelf bepalen waar, wanneer en hoe je je SUP wilt gaan gebruiken!

Op zoek naar jouw ideale SUP board!

De keuze van een SUP board lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar de keuze op de markt is met alle verschillende merken en soorten SUPs tegenwoordig zo groot dat je in de winkel al snel door de boards het bos (of in dit geval het water) niet meer zal zien. Ons advies: ga naar een goede shop en laat je uitgebreid adviseren over het juiste SUP board voor jou, test veel materialen en vraag ook de locatie waar je je eerste SUP lessen hebt gevolgd om advies. Er worden door heel Nederland veel SUP evenementen georganiseerd waar vaak ook alle bekende merken aanwezig zijn en waar je makkelijk de verschillende soorten SUPs kunt uittesten! Bij het SUPpen in Leiden hebben wij ook met opzet gekozen voor SUP boards van verschillende merken, soorten en maten voor onze deelnemers om hen zo vast een beetje op de juiste weg te helpen bij de keuze van een eigen SUP!

De volgende vragen zijn belangrijk om te bepalen wat voor jou de beste keuze is:

bullet        Hoe en waar ga je het board gebruiken?

bullet        Ben je van plan veel te gaan cruisen of lange afstanden te varen op vlak water of wil je veel op zee in de golven gaan SUPpen?

bullet        Misschien wil je je board wel samen met je gezin gaan gebruiken?

bullet        Wat is je SUP niveau en hoe vaak wil je gaan SUPpen? Als je van plan bent om veel te gaan SUPpen, kun je vaak beter meteen voor een intermediate board of een board voor gevorderden kiezen omdat je niveau snel zal verbeteren door alle training.

bullet        Wat is je gewicht?

bullet        In wat voor omstandigheden wil je het board gaan gebruiken? Op zee in de golven, op “choppy” water (onrustig water met kleine wind golfjes), op vlak water of misschien zelfs op een rivier met stroomversnellingen (white water).

Welke verschillende soorten SUPs zijn er?

Met behulp van de antwoorden op bovenstaande vragen kan een goed advies worden gegeven. Als je van plan bent om regelmatig op zee in de golven te gaan SUPpen, dan zou het jammer zijn als je geen Wave SUP maar een Race of Touring board aanschaft. Er bestaan namelijk 4 verschillende soorten boards en elk board heeft specifieke eigenschappen. Hieronder staan deze verschillende types boards uitgebreid beschreven zodat je gemakkelijker kunt bepalen welk board het best bij jou past.

Om de afmetingen en eigenschappen van de verschillende soorten SUP boards aan te geven, gebruiken we de termen foot (‘), inch (“) en aantal liters (L): 1’ (foot) = 30,48 cm en 1” (inch) = 2,54 cm.

De lengte van een wave SUP ligt over het algemeen tussen 7’3” (221 cm) en 11’6” (350 cm) en het gewicht in liters tussen de 100L en 143L. Deze boards zijn speciaal gemaakt om op zee te gebruiken in de golven en zijn meestal korter dan de andere board types en veel wendbaarder vanwege het lagere gewicht in liters. De wendbaarheid wordt mede bepaald door de vorm van de neus van het board: een wave board heeft een kromme neus, oftewel een “rocker” shape, wat ervoor zorgt dat de neus van je SUP board niet in het water hapt tijdens het golfrijden. Als je zeker weet dat je voornamelijk toch alleen maar in de golven wilt gaan SUPpen, dan is een wave SUP de juiste keuze, maar als juist als beginner kun je misschien beter eerst kiezen voor een stabieler allround SUP board dat ook in de golven gebruikt kan worden, dan voor een iets instabieler wave board!

Een allround SUP board is gemiddeld tussen de 9’6” (287 cm) – 11’6” (350 cm) in lengte en het aantal liters ligt tussen de 190L en 231L. Met dit type board kun je echt alle kanten op: SUPpen op zee in de golven, relaxed cruisen op vlak water, met vrienden of met je gezin. Je kunt met een allround SUP dus meerdere disciplines beoefenen, en daarmee is dit type board meteen geschikter voor een breder publiek. Deze boards glijden gemakkelijk door het water, hebben meer volume in liters en zijn ook breder en meer stabiel dan een wave board en varen ook beginners hier zo mee weg! De meeste SUPs die wij gebruiken in de grachten zijn ook allround boards, en we gebruiken zowel inflatable als harde SUP boards.
Race en touring SUPs zijn beiden uitermate geschikt om langere afstanden mee af te leggen: veel kilometers maken en op hoog tempo varen. Met een gemiddelde lengte tussen de 12’6” (281 cm) en 17’0” (518 cm) zijn deze boards echt enorm. Groot en snel zijn belangrijke eigenschappen. Een race board is zoals je al zou verwachten een stuk sneller dan een touring board, dat meer volume heeft en daardoor trager is dan een race board. Het aantal liters ligt gemiddeld tussen de 265L en 321L. Sommige touring boards zijn voorzien van een systeem met een soort snelbinders zodat je spullen mee kunt nemen op lange tochten. Race SUPs zijn de Formule 1 onder de SUP-boards; deze boards zijn zo geshaped dat ze zo min mogelijk weerstand in het water hebben en dus keihard door het water glijden. Een race SUP is wel minder stabiel, dus als je tijdens lange tochten wilt genieten van de omgeving en wat spullen voor onderweg mee wilt nemen, is een touring SUP de juiste keuze. Een race SUP is meer geschikt voor het varen van wedstrijden en voor sportief hard varen.
Tegenwoordig zijn de inflatable oftewel opblaasbare SUPs bijna niet meer weg te denken uit de SUP wereld in alle verschillende SUP disciplines en de meeste SUP merken hebben ook inflatables in hun assortiment opgenomen. Mensen hebben vaak twijfels bij het horen van de term opblaasbaar, maar deze SUPs zijn zonder twijfel oersterk en zullen niet snel lek varen. Je merkt overigens bijna niet dat je op een opblaasbaar board vaart, omdat als deze tot het juiste aantal PSI zijn opgeblazen bijna net zo hard zijn als een "harde" SUP. Speciaal voor mensen die geen of weinig ruimte hebben om een groot board thuis te kunnen stallen, is een opblaasbare SUP een goede en zeer praktische oplossing. Bovenden ben je heel mobiel met je SUP want je neemt hem zonder problemen mee lopend, fietsend, in het openbaar vervoer of in de auto! Na het SUPpen laat je de SUP gewoon leeglopen, je rolt hem op en neemt hem gemakkelijk in een speciale bijgeleverde rugtas overal mee naar toe.

Voor het SUPpen op snelstromende rivieren is een opblaasbare SUP ook de juiste keuze i.v.m. scherpe rotsen en andere obstakels zoals takken van bomen e.d., maar hiervoor heb je wel meer SUP ervaring, persoonlijke bescherming en goede begeleiding nodig.Op zoek naar jouw ideale SUP paddle!

Naast alle verschillende board types zijn er natuurlijk ook verschillende soorten paddles op de markt. Welke paddle het best bij jou past, hangt af van de discipline. Ook hier bepalen de antwoorden op een aantal belangrijke vragen weer welke paddle je het best kunt aanschaffen:

bullet        In welke discipline ga je de paddle gebruiken? Allround, race/touring of wave?

bullet        Wat is je gewicht en hoeveel kracht heb je?

bullet        Ga je de paddle delen met iemand anders?

bullet        Wat is je SUP niveau?

bullet        Hoeveel wil je uitgeven aan een nieuwe paddle?

bullet        Hoe wil je je paddle vervoeren?

Een paddle bestaat uit 3 onderdelen: de “handle” (het handvat) zit boven aan de peddel, de stok noemen we de “shaft” (de schacht) en onderaan de peddel zit de “blade” (het blad). Daarnaast kun je kiezen voor een vaste of een verstelbare paddle. Een verstelbare paddle heeft veel praktische voordelen als je besluit hem te delen met andere gezinsleden of als je hem voor meerdere disciplines wilt gebruiken. Voor op zee in de golven is een kortere paddle aan te raden; voor langere afstanden is een langere paddle beter. Door de klem waarmee je de paddle op de gewenste lengte vast zet, is de verstelbare paddle wel iets zwaarder en zwakker dan een vaste en zeker als je voor meer performance kiest, is een vaste paddle aan te raden. Een verstelbare paddle is bovendien nog verkrijgbaar in een 2-delige of 3-delige uitvoering. Dat laatste is vooral handig als je hem in de tas bij je inflatable SUP zou willen vervoeren in plaats van los!

Hoe bepaal je nu de juiste lengte van je paddle? Dit hangt grotendeels af van je eigen persoonlijke voorkeur. Meestal wordt aangeraden om je paddle op ongeveer 25 cm boven je eigen lengte in te stellen. Een makkelijke truc voor beginners is om de paddle rechtop voor je neer te zetten en je arm er uitgestrekt, met de pols op de handle op te houden terwijl je je schouders relaxed houdt. Een paddle koop je in de winkel op een standaard lengte, meestal 2,20 meter, en deze kun je zelf op de gewenste lengte inkorten. Een goede tip: kort je paddle stukje bij beetje in en test de verschillende lengtes goed uit om zeker te weten bij welke lengte jij je het meest comfortabel voelt. Dit is voor iedereen verschillend! Bovendien is er geen weg terug als je je paddle te kort hebt afgezaagd…


Voor de 4 verschillende SUP disciplines gelden ongeveer onderstaande richtlijnen:


bullet        Wave/Whitewater: 15 – 20 cm

bullet        Allround: 20 – 25 cm

bullet        Race: 25 – 30 cm

Paddles zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en het is aan te raden om voor je zelf een paddle aanschaft, goed na te denken over welk materiaal het best bij jou en je wensen past. Er zijn bijvoorbeeld aluminium, glasvezel, carbon en hele mooie houten of bamboe paddles op de markt, en zelfs combinaties van bijvoorbeeld een houten blad met een glasvezel shaft. Hoewel hout er natuurlijk super mooi uit ziet, is het helaas ook een stuk kwetsbaarder en zwaarder. Een aluminium paddle is de goedkoopste optie; deze paddle kan tegen een stootje, is duurzaam, veelal verstelbaar en ook zeer geschikt voor beginners, gemiddelde SUPpers en gezinnen. Nadeel is dat deze met een gewicht van gemiddeld 1,4 kg relatief zwaar zijn en dat zul je goed merken bij het varen van lange afstanden. Een iets duurder maar qua performance beter alternatief is een glasvezel paddle, dat een stuk lichter is dan aluminium en een goede flex geeft. Dit is vooral prettig voor kleinere en minder krachtige personen. Glasvezel paddles verschillen in gewicht niet veel van de duurdere high performance full carbon paddles. Dit laatste type is een stuk stijver en brengt je kracht beter over in het water; het is een lichte maar zeer sterke peddel die niet goedkoop is maar zeker een goede investering is als je heel veel wilt gaan varen. De duurste en lichtste optie is de carbon paddle, maar deze is bovendien het meest kwetsbaar voor schade.

Hoe kies je de juiste grootte van het blad van je paddle?

De keuze van het blad aan je paddle is afhankelijk van je SUP ervaring, kracht en persoonlijke voorkeur. Je kunt zelf kiezen hoe geavanceerd je het blad wilt hebben, maar hoe geavanceerder hoe duurder. Als beginner zul je het verschil tussen de verschillende paddles niet zo snel merken totdat je veel gaat varen en meer ervaring opdoet met verschillende soorten.

Er zijn paddles met grotere, bredere en kleinere, smallere bladen; in principe kun je als je klein, lang, smal of onervaren bent, beter kiezen voor een kleiner blad omdat het makkelijker peddelt en je dus meer plezier van je paddle ervaring zult hebben. Voor grote, sterke en ervaren peddelaars raden we een groter blad aan zodat je meer en makkelijker kracht kunt zetten tijdens het peddelen. Een glasvezel paddle met een gemiddelde lengte en klein blad is aan te raden als je vaker last van blessures hebt; dit omdat glasvezel soepeler is dan carbon, en een klein blad minder weerstand biedt en daarom beter is voor je schouders.

Leash of niet?

Het veiligst is om altijd te SUPpen met een leash aan je board, zowel op vlak water als op zee, zodat je board nooit ver van je af kan drijven mocht je vallen. Op zee zou je board meegenomen kunnen worden door de golven en een gevaar voor andere mensen en surfers in het water kunnen vormen. Bovendien wil je op zee je board liever vlakbij je houden in verband met de stroming! Voor de veiligheid mag je nooit bij je board weg gaan, maar door stroming, wind of golven kan je board sneller wegdrijven dan je denkt en een leash is een simpele en doeltreffende manier om dit te voorkomen.

Op vlak water is het belangrijk om je board goed bij je te houden in verband met de andere watergebruikers zoals boten: stel je valt in het water en je board schiet hard de andere kant op tegen een aankomende boot of de kade.... Er zijn speciale opties qua leashes voor op zee of voor op vlak water. Op vlak water zul je een speciale "coiled leash" gebruiken (een opgerolde leash) omdat je hier vaker met wier en waterplanten in aanraking zult komen en niet wil dat je leash achter je board aansleept en misschien verstrikt raakt in een fiets, winkelwagentje, takken, waterplanten of andere scherpe objecten die op de bodem en in het water liggen.

Zwemvest of niet?

Voor het SUPpen kun je als beginner of als je alleen het water op gaat soms beter een zwemvest dragen voor de veiligheid, zeker als je twijfelt of je zwemvaardigheid goed genoeg is voor de omgeving waarin je gaat SUPpen. Stel je valt een keer verkeerd van je board af of je board of paddle raakt je tegen je hoofd, dan blijf je in ieder geval drijven. Maar bedenk je wel dat het dragen van een zwemvest of drijfvest op zee gevaarlijk kan zijn als je bijvoorbeeld door een golf wordt gespoeld of moet duiken voor je board; op vlak water zou een zwemvest je kunnen hinderen bij het snel op je board klimmen als je in het water bent gevallen. Wij hebben voor het geval dat altijd een aantal zwemvesten in verschillende maten beschikbaar voor die deelnemers die zich op het water niet zo heel comfortabel voelen of twijfelen aan hun zwemkunsten. IN die gevallen is het dragen van een zwemvest wel ten zeerste aan te raden.

Wat trek je aan tijdens het SUPpen?

Bij voorkeur doe je tijdens het SUPpen een wetsuit aan. Met een wetsuit ben je beter beschermd tegen de kou en kun je het bovendien veel langer uit houden in en op het water, met name op zee waar de kans dat je vaker van je SUP af valt, groter is. Op vlak water schuilt het gevaar vaak in het van je SUP afvallen en daarna nog een tijd tot aan je eindpunt door moeten SUPpen. Als het niet zo arm is en er toch een best windje staat, kan het aardig fris worden op de SUP in een nat pak. Bovendien droogt een wetuit veel sneller dan normale natte kleding en houdt je veel langer warm.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de verschillende seizoenen kun je kiezen voor een full wetsuit (lange armen en benen) of een spring wetsuit (korte mouwen/korte benen). Helemaal ideaal voor het SUPpen is de mouwloze wetsuit met lange benen; deze geeft je armen optimale bewegingsvrijheid en dat is handig en zeer comfortabel bij het peddelen, maar houdt wel je benen en bovenlichaam warm mocht je in het water vallen. Als het iets te koud is, kun je hierover bovendien makkelijk een windjack aan trekken.


Tijdens alle evenementen die wij organiseren vragen we onze deelnemers om schoentjes te dragen op de SUPs in verband met de veiligheid en eventuele scherpe objecten die op de bodem van de grachten kunnen liggen, zoals oude fietsen e.d. Op zee is het dragen van schoentjes niet verplicht, maar bijvoorbeeld een verdwaalde mossel of schelp kan ook al voor een nare snijwond aan je voet zorgen. Schoentjes die goed geschikt zijn voor het SUPpen zijn natuurlijk speciale surfschoentjes. Deze zijn afhankelijk van het seizoen verkrijgbaar in verschillende diktes en tegenwoordig overal verkrijgbaar tegen niet al teveel geld, denk aan de ANWB of Decathlon. Heb je geen surfschoentjes, dan zou je ook waterschoentjes kunnen dragen of gympen met dunne, flexibele rubberen zolen (bijvoorbeeld Allstars) zodat je nog wel het gevoel met het board houdt. Zolang de schoentjes maar wel nat mogen worden natuurlijk!

Welke materialen gebruiken wij bij SUPpen in Leiden/SUPevent?

Wij hebben voor gebruik tijdens onze evenementen zorgvuldig gekozen voor de volgende SUP en wetsuit merken zodat onze deelnemers altijd verzekerd zijn van een fijne SUP ervaring met gebruik van mooie nieuwe hoge kwaliteit materialen, waar wij zelf voor de volle 100% achter staan! De meesten van onze SUPs zijn inflatable ofwel opblaasbare SUPs, omdat dit natuurlijk op de Leidse grachten het meest praktisch en veilig is, maar we hebben in onze range ook een aantal harde boards beschikbaar voor onze deelnemers. De verschillende merken en soorten SUPs en paddles kun je natuurlijk ook bij ons testen en met elkaar vergelijken. Bovendien verkopen we onze tweedehands SUPs steeds aan het einde van het seizoen steeds om plaats te maken voor de nieuwe materialen, dus hou onze Facebook site en de SUP Shop op deze website goed in de gaten voor de end of season aanbiedingen! Ben je op zoek naar een eigen nieuwe SUP, dan kun je ook bij ons terecht natuurlijk!

bullet        O'Shea Surf iSUPs, Paddles en Leashes;

bullet        Red Paddle CO iSUPs en Paddles;

bullet        NahSkwell SUPs en Paddles;

bullet        NSP SUPs;

bullet        TIKI paddles;

bullet        O'Shea SURF Leashes;

bullet        O'Neill Wetsuits en Zwemvesten.


Social Media+