Veel gestelde vragen

Stand Up Paddling (SUP) is jezelf staand voortbewegen over het wateroppervlak op een grote surfplank met een lange peddel. Dit kan in de golven of op vlak water. Stand Up Paddling komt van oorsprong uit Hawaï. Hier waren het in de jaren ’60 de beachboys die foto’s wilden maken van toeristen. Om dit goed te kunnen doen gingen ze op hun surfboards staan en gebruikten ze een lange peddel om zich voort te bewegen. Ook de surf-instructeurs van deze tijd gebruiken SUP om hun cursisten beter in de gaten houden... Daarna groeide het SUPpen als snel wereldwijd uit tot een individuele sport en sinds ongeveer 10 jaar is ook het SUPpen in Nederland goed ingeburgerd, zowel op zee als op vlak water, in de natuur en in de stad! Ruim 6 jaar geleden zijn wij begonnen met SUPpen in Leiden en nog steeds SUPpen wij vol enthousiasme samen met onze deelnemers door de Leidse grachten.
Als je zelf een eigen SUP hebt, dan kun je natuurlijk gewoon gratis mee SUPpen tijdens de Friday Night SUP of de City SUPs op de woensdagavonden! Hoe meer mensen er mee varen, hoe gezelliger! Laat ons wel even vooraf weten dat je komt via onze speciale Facebook evenementen of via de mail zodat we weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen! Hou er wel rekening mee dat op deze georganiseerde SUP avonden er ook beginners meevaren en dat het tempo relaxed is voor iedereen! Om het voor iedereen leuk te houden, gaat het tijdens deze evenementen vooral om de gezelligheid en het samen sporten ... en niet om de snelheid!
Natuurlijk! Voorafgaand aan elk evenement wat wij organiseren, verzorgen we een korte les instructie voor de mensen die voor het eerst op een SUP board staan met een eenvoudige uitleg over het opstaan, de houding en het paddelen op het board. Ook leer je hoe je onder bruggen door moet SUPpen en je balans moet houden als er boten of andere vaartuigen langs komen. Het tempo van de groep passen we aan de SUP skills van alle deelnemers aan en indien het niveau verschil te groot is, splitsen we de groep halverwege in een beginners en gevorderden groep met ieder een eigen stukje route zodat iedereen relaxed en rustig op eigen tempo kan door SUPpen. Iedereen kan leren SUPpen, dus sowieso na onze instructie kan iedereen zelfstandig en vol zelfvertrouwen op het stand up paddle board mee op onze tochten door Leiden!
Aanmelden kan via het reserveringsformulier in het menu onder "reserveren". Hier kun je meteen aangeven op welke data je mee zou willen SUPpen, of je er een SUP board en/of wetsuit bij wilt huren, welke maat wetsuit je nodig hebt en of je vooraf een extra instructie nodig hebt (speciaal voor beginners). En natuurlijk ook of je lid bent van Plankenkoorts en recht hebt op een speciale korting!
We communiceren alle data van de vast door ons op de woensdag en vrijdag avonden georganiseerde evenementen altijd standaard op onze Facebook pagina. Hier vind je alles terug onder het kopje evenementen. Voor elk event maken we een aparte evenementen pagina aan op Facebook. Hieron worden mededelingen gedaan over het evenement, maar ook kun je hier na afloop alle foto's van de SUP tocht in terug vinden. Tijdens elk evenement hebben wij een waterdichte camera bij ons om alles en iedereen vast te leggen. Op de website kun je al deze evenementen onder het kopje in het menu "reserveren" terug vinden! Tot snel bij de Friday NIght SUP Leiden of een City SUP op woensdagavond in Leiden!
Wij raden aan om tijdens het SUPpen door de stad zelfs in de zomer toch altijd een wetsuit en neopreen waterschoentjes te dragen voor de warmte en veiligheid. Bij koud, nat en/of winderig weer stellen we het dragen van een wetsuit zelfs verplicht; in de zomermaanden is een wetsuit niet direct noodzakelijk maar wel fijn en warm mocht je onverhoopts toch in het water vallen. Bij extreem warm weer kun je ook gewoon een T-shirt of Lycra top, boardshort en neopreen schoentjes dragen! Heb je zelf een wetsuit, dan kun je deze natuurlijk gewoon meenemen en aandoen; heb je er geen, dan kun je er bij ons eentje huren. Hierin ga je het zeker niet koud krijgen en mocht je in het water vallen, dan is dat ook geen probleem… Wij hebben voldoende wetsuits in verschillende maten beschikbaar van het merk O'Neill.
Gemiddeld zijn we ongeveer 2 uur onderweg met de City SUP tochten. Dat is inclusief de instructie vooraf. Het tempo tijdens de tocht wordt bepaald door de deelnemers zelf, en dat zal dus soms iets sneller zijn en soms iets langzamer. We passen de routes hierop aan zodat iedereen het naar zijn zin heeft en zoveel mogelijk kan genieten van het SUPpen!
De kosten voor het huren van een SUP board en paddle zijn 20 Euro voor 2 uurtjes SUP plezier in de grachten. Een wetsuit kun je erbij huren als het niet heel warm is voor 5 Euro voor de hele tocht. Surf of waterschoenen moet je zelf verzorgen, en ook is het aan te raden om een badlaken, droge kleding en zwemkleding mee te nemen.
We starten onze SUP tochten vanaf ons kantoor aan de Amphoraweg 7 in Leiden. Deze locatie is ideaal omdat er we hier vlakbij het water zitten, er volop ruimte is voor de instructie en we gebruik kunnen maken van de wc en overige faciliteiten in het pand. Er is helaas geen warme douche maar wel een mogelijkheid om je buiten af te spoelen mocht dit nodig zijn. Nabij de Amphoraweg ligt breed rustig water, waarop we makkelijk met de groep kunnen oefenen voordat we de drukte van de stad in SUPpen! Er is tevens gratis parkeerruimte aanwezig bij deze opstaplocatie.
In verband met de veiligheid op het water, vragen wij al onze deelnemers om eigen waterschoenen mee te nemen en deze ten allen tijden te dragen tijdens het SUPpen door de grachten in verband met onzichtbare scherpe objecten onder water zoals winkelwagentjes, fietsen, enz. die niet altijd goed van bovenaf te zien zijn. Onder waterschoenen verstaan we surfschoentjes, waterschoenen met een dunne zool of dunne gympen zoals AllStars die nat mogen worden. We gaan er natuurlijk van uit dat niemand in het water valt, zeker niet na onze SUP instructie vooraf, maar ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren...

Ook raden we je aan om tijdens het SUPpen op de grachten toch ten allen tijden een wetsuit te dragen. Ook al is de buitentemperatuur aangenaam, dan kan het water nog steeds koud aanvoelen mocht je van je SUP af vallen en zeker als je daarna weer op je plank bent geklommen, zul je heel blij zijn met je warme wetsuit! En is het kouder buiten, dan zul je begrijpen dat we in verband met koude shock en onderkoelingsgevaar zeker niet zonder wetsuits het water op zullen gaan.

Bovendien gaan we ervan uit dat alle deelnemers over tenminste 1 of meerdere zwemdiploma's beschikken of een vergelijkbaar zwemniveau. Mochten wij twijfelen over je zwemcapaciteiten, dan zullen we je vragen een zwemvest te dragen. Zwemvesten stellen we gratis ter beschikking aan onze deelnemers indien noodzakelijk of gewenst ... dus twijfel je zelf of voel je om een andere reden niet geheel comfortabel of veilig op het water, geef dit dan voorafgaand aan de tocht aan ons door. Wij maken gebruik van standaard zwemvesten van het merk O'Neill en hebben er voldoende beschikbaar in verschillende maten.

Bij onweer of extreme weersomstandigheden gaan we het NIET het water op. De organisatie bepaald ruim voorafgaand aan het SUP event of dit doorgang kan vinden en houdt contact met de deelnemers indien de weersvoorspellingen zodaning zijn dat het zou kunnen gaan onweren of het heel slecht weer zou kunnen worden. Uit eigen ervaring weten wij dat het zeker voor beginners geen pretje is om met harde wind of flinke regen te SUPpen, dus onder die omstandigheden zullen we het event niet door laten gaan of in overleg proberen te verplaatsen naar een andere datum of tijdstip.

Een goede WA verzekering is een absolute vereiste voor deelname aan de Friday Night SUP Leiden! We vragen al onze deelnemers om voorafgaand aan de Friday Night SUPs een aansprakelijksverklaring te ondertekenen waarin ook gevraagd wordt naar zwemdiploma's, verzekering en eventueel andere belangrijke details m.b.t gezondheid, beperkingen, etc. Dit formulier is van belang voor zowel onze veiligheid als die van alle deelnemers en in geval van schade aan onze materialen.
Yes, ofcourse you can! For us it is not a problem at all to do the SUP instructions in English, and in fact we often have people from other countries joining us for the Friday Night SUPs and City SUP tours. Also, in the menu on our website under "SUP in Leiden" and "SUPping in English" you can find a short text on our activities in stand up paddle boarding and some more information about our organisation! If you need additional information, you can also always contact us directly!

Social Media+